11.3.2018

15/50 The Prime of Miss Jean Brodie

Tämä kirja ei ollut alkuperäisellä listallani, mutta olin käymässä Edinburghissa ja halusin lukea jonkin sinne sijoittuvan kirjan. Kevyeksi matkakirjaksi valikoitui Muriel Sparkin 1930-luvun edinburghilaiseen tyttökouluun sijoittuva, vain hitusen päälle satasivuinen The Prime of Miss Jean Brodie.

Kirja kertoo alakoulunopettajan neiti Jean Brodien parhaista vuosista, hänen oppilaistaan ja ihmissuhteista. Mukana on myös vähän toivomaani kuvausta 1930-luvun Edinburghista, mutta lopulta kyseessä oli enemmän kirja paikassa kuin kirja paikasta. Ei se kuitenkaan haitannut.

Teos on kerronnaltaan varsin näppärä ja mielenkiintoinen. Oppilaiden äänet kuuluvat välillä tulevaisuudesta, peilaten menneitä tapahtumia ja paljastaen pieniä tiisereitä juonesta. Minulla meni kuitenkin hyvä hetki, ennen kuin tajusin mikä kirjan juttu oikeastaan on. Luulin lukevani kuvausta tyttökoulun arjesta sotien välillä, enkä tajunnut minne tarina oli pikkuhiljaa lipumassa.

The Prime of Miss Jean Brodie muistuttaa vähän To Kill a Mockingbirdiä siinä mielessä, että molemmissa rakennetaan juonta kertojilta jokseenkin piilossa. Se, mikä kertojahahmolle on tärkeää, ei olekaan välttämättä sitä, mikä on tarinan porkkana.

Tämä nyt kuulostaa siltä, että The Prime of Miss Jean Brodie olisi nerokas ja monikerroksellinen kirjallisuuden mestariteos. Ei se ihan niin hyvä ole, muttei se myöskään ole mikään arkinen kuvaus koululuokasta.

Onkohan se muuten oikein sanoa, että kirja oli positiivinen yllätys? Meinaan jos niin sanoo, niin eikös siinä silloin vähennä todennäköisyyksiä sille, että joku muu yllättyy kirjasta positiivisesti? Talvi ei voi ikuisesti yllättää autoilijoita, eivätkä kirjatkaan voi loputtomasti luoda positiivisia yllätyksiä lukijoille. Noh, meta-analyysista huolimatta, The Prime of Miss Jean Brodie oli positiivinen yllätys.

Muriel Spark: The Prime of Miss Jean Brodie ***

0 kommenttia:

Lähetä kommentti