4.3.2018

13/50 Hytti nro 6

Tarkkaavainen blogilukija sen ehkä jo huomaakin, mutta nämä mun listani suomalaiset kirjat ovat aika usein Finlandia-voittajia. Toisaalta, kuinka monta oikeasti erinomaista kirjaa Suomessa kirjoitetaan vuodessa? Noh, en osaa tuohon vastata sen tarkemmin, kuin että vuonna 2011 ilmestynyt Rosa Liksomin Hytti nro 6 ei kyllä ole mikään oikeasti erinomainen teos.

Ehdin referoimaan ja haukkumaan kirjaa kotona jonkun kertaa jääkaapinjakajalle. Sain kuulla, että en varmaan ole kohdeyleisöä ja kirja voi olla hyvä, vaikken siitä pitäisikään. Totta molemmat argumentit.

Romaanin takakannessa on jonkin Venäjän kirjallisuuden proffan ylistys Liksomin Tsehovilaisesta tyylistä, joka kuulemma on mestarillista. Totta varmasti tämäkin argumentti.

Finlandian jakanut teatteriohjaaja Pekka Milonoff sanoi teosta tiiviiksi, runolliseksi ja monikerrokselliseksi. Enkä minä tämänkään argumentin kanssa lähde riitelemään.

Hytti nro 6 ei ole huono kirja, mutta se on vähän typerä. Päähenkilö on kuin suomettunut ajopuu, jonka ääntä ei juuri kuulla ja jolle asioita tapahtuu hänestä huolimatta. Pahinta on se, että Liksom varmasti täysin tietoisena tehokeinona jättää päähenkilön tyhjäksi aihioksi, jotta lukija voi kuvitella omat piirteensä ja ajatuksena hänen tilalleen. Sanon nyt ilkeästi: Hytti nro 6 päähenkilö on kuin Twiligh-sarjan Bella.

En pitänyt myöskään pitänyt teoksen mieshahmoista, jotka olivat aika pääsääntöisesti korostetun rivoja sottasuita. Sillä ihan oikeesti, kuka isä referoi lapsilleen käyttämiensä prostituoitujen genitaalien ulottuvuuksia?

Hytti nro 6 muistutti minua välillä Paulo Coelhon Alkemistista. Molemmissa kirjoissa on vähän samaa poljentoa, mutta Liksom kirjoittaa toki paljon mielenkiintoisemmin ja paremmin kuin Coelho. Sekä Hytti Nro.6:ssa että Alkemistissa matkustetaan pitkään ja pohditaan maailmaa samalla. Coelho täyttää matkan Iltalehden horoskooppien tasoisella filosofisella pohdinnalla, mutta Liksomin hiljaisessa erämaassa ajatukset täyttää visva, viina ja vittu.

Joten joo, en varmasti kuulu kohdeyleisöön, kirja voi olla hyvä vaikken siitä pitäisi ja sen tyyli voi olla liki Tsehovin tasoista. Kertomus voi olla tiivis, runollinen ja monikerronnallinen. Hytti nro 6 voi jopa olla jonkun lempikirja ja hän saa vapaasti omassa kirjablogissaan antaa Liksomille just niin monta tähteä kuin haluaa.

Rosa Liksom: Hytti Nro. 6 **

0 kommenttia:

Lähetä kommentti