Vuoden kuudentena kirjana päätin lukea ensimmäisen tietokirjani. Katselin projektiani varten kasaamaani kirjapinoa ja Naomi Kleinin No Is Not Enough – Resisting Trump’s Shock Politics and Winning the World We Need näytti siltä, että se mätänee hyllyyn. Tällaisten teosten ajankohtaisarvo laskee rajusti päivä päivältä, joten päätin napata sen niin aikaisin kuin vain suinkin pystyin.
Mitä pystymistä siinä sitten muka on? Niille, jotka eivät ole Kleinia ikinä lukeneet kerrottakoon, että kirjailija on tunnettu hyvin pitkistä, seikkaperäisistä ja raskaista teoksista. Hän kirjoittaa toimittajan varmuudella hyvin ja mielenkiintoisesti, mutta aiheet vain tuppaavat olemaan vähän raskaita. Kleinin juttu on globaalin neoliberalismin kritiikki.
Luin hänen tunnetuimman teoksensa No Logon joskus lukion jälkeen, ennen kuin aloitin yliopistolla. Muistan kuinka se silloin tuntui raskaalta, mutta kyllä se silmäni avasi tarkastelemaan brändejä erilailla. The Shock Doctrinen luin tuoreeltaan sen ilmestyttyä vuonna 2007, mutta sen jälkeen on ollut hiljaisempaa. En ole seurannut Kleinin uraa (muutoin kuin sosiaalisen median kautta), enkä ole kokenut tarvetta häntä lukea.
The Shock Doctrine on kuin raamattu. Se maalaa hyvin tarkan ja perustellun kuvan shokkikapitalismista. Miten me ihmisinä annamme maailmamme kaikkein häikäilemättömämpien hyväksikäyttäjien leikkikentäksi, jos meille ensin annetaan riittävä sähköisku. Ja ai että se on raskas kirja.
No is not enough on eräänlainen jatko-osa The Shock Doctrinelle. Klein käy läpi Trumpin valtannousua, ilmiöitä sen taustalla, mitä on odotettavissa ja mitä me ihmisinä voisimme tehdä maailman pelastamiseksi. Okei, Klein ei puhu maailman pelastamisesta, mutta hän kyllä varsin selväsanaisesti kertoo miksi meillä ei oikeasti ole aikaa odottaa neljää tai kahdeksaa vuotta Trumpin aikakauden päättymistä. Ekokatastrofi ei ole tuloillaan vaan me elämme siinä jo.
No Is Not Enough on oikeastaan aika hyvä kirja, jos haluaa lukea suhteellisen helpon eri syitä ja seurauksia kokoavan vasemmistolaisen kirjan Trumpista ja maailmantilanteesta nyt. Se kokoaa yhteen maailmantalouden käänteet, globalisaation, sosiaaliset liikkeet kuten Black Lives Matterin ja valkoisen neofasismin nousun sekä hiilipäästöhelvetin. Kirjasta antaa hyvin voimakkaan kiireen tunnun: asioita pitäisi tehdä nyt! NYT! Ei pidä kirjoittaa mitään blogia vaan mennä tekemään maailmasta parempaa paikkaa!
Onko No Is Not Enough hyvä kirja? No jaa. Kaksi kolmasosaa teoksesta on varsin oivaltavaa tarkastelua kaikesta siitä, miksi elämme maailmassa, jossa Yhdysvaltojen presidentiksi saattoi nousta Donald Trump. Viimeinen kolmannes, eli se osuus jossa kerrotaan miten maailmaa voi lähteä muuttamaan, on sitten vähän heikompi. Kleinillä on ihan hyviä pointteja, mutta joskus olisi ihan hyvä myös pystyä myöntämään itselleen ja lukijoilleen, että jollain muulla saattaakin olla vähän parempi tiekartta parempaan maailmaan.
Klein kertoo kyllä sujuvasti ja kieli on lennokastakin. Teos on vain 271 sivua pitkä ja se silti käsittelee ilmiöitä laajalti. Vähän olisin itse toivonut enemmän käsittelyä median roolista Trumpin nousussa, mutta toimittajilla tuntuu olevan DNA:han kirjoitettuna se valheellinen mantra, että media raportoi ilmiöistä eikä luo niitä.
Annan tälle kirjalle vähän paremmat tähdet kuin se ansaitsisi, mutta liitän tähän mukaan myös pari vinkkiä teoksen lukemista harkitseville. Ensinnäkin, jos tämä on ensimmäinen Kleinisi, niin muista että tämän kirjailijan teoksia saa jättää kesken. Sinua fiksummat ihmiset eivät jaksa lukea hänen teoksiaan loppuun. Toiseksi, lue ainakin ensimmäinen luku. Tässä teoksessa on vähän käynnistymisvaikeuksia, ehkä juuri siksi, kun sitä ei ole tehty tavanomaisen kymmenen vuoden tutkimustyön pohjalta.
Kolmantena ohjeena, tai oikeastaan varoituksena sanon, että vaikka Naomi Klein ei oikeastaan sitä koskaan teoksessa mainitse, niin mikäli eräs 1800-luvun lopussa kehitetty poliittinen suuntaus, joka perustuu pääoman uudelleen jakamiselle, aiheuttaa sinussa näppylöitä, niin on ehkä parempi jättää Naomi Kleinit hyllyyn. Joskus selitykset ilmiöiden taustalla vain ovat ristiriidassa vallitsevien mantrojen kanssa.
Naomi Klein: No Is Not Enough – Resisting Trump’s Shock Politics and Winning the World We Need ***
28.1.2018
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
10/121 Neljäkymmentä vuotta
Huhtikuun yhdestoista 1984 Hyvinkään keskussairaalassa syntyi eräs Eeli Wördman, joka häviävän hetken ajan oli maailman nuorin ihminen. Nelj...
-
Hei Internet, Ei ollakaan juteltu vähään aikaan. Ei sillä etteikö olisi ollut sanottavaa - on ollut hyvin paljonkin, mutta blogi formaattina...
-
Tällä tarinalla on opetus. Astuin armeijan harmaisiin tammikuussa 2004. Palveluspaikkana toimi Helsingin ilmatorjuntarykmentti Tuusulan Hyry...
-
Hei ja terveisiä vuodesta 2016, Minun nimeni on Eeli Wördman, olen 32-vuotias helsinkiläinen mies ja kirjoitan teille selittääkseni vähän as...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti