5.3.2013

Gordionin (liikenne)solmu


Tällä hetkellä istun autossa. On tiistai 5.3 ja kello on 19.15. Suurlähetystöllä on tällä viikolla ollut – tai siis on edelleen – ilo isännöidä Sitran Itä-Aasian asiantuntijaa, joka on tutkimusmatkalla Indonesiassa.

Jätin hänet tuossa about. 15min sitten hotellille pitkän päivän jälkeen ja nyt istun taksissa matkalla kotiin. Ruuhka on aivan älytön. Oikeastaan nämä kaksi päivää Jakartan liikenne on ollut ihan helvettiä. Ellemme vetäisi valtaosaa matkoistamme cd-kilvellisissä autoissa, emme olisi varmaan kertaakaan päässeet minnekään (huom. emme tietenkään aja bussikaistoja tai riko liikennesääntöjä, koska se ei ole diplomaattiajoneuvojen koskemattomuuden tarkoitus.)

Matka hotellilta kämpille on about 5km +-3km ja ilman liikennettä tämän matkan taittaa noin kymmenessä minuutissa. Nyt ollaan jo 24min kohdalla. Olenpa mä muuten nykyisin hidas kirjoittamaan käsin. Tämän kaupungin ongelma on liikenne. Ylikuormittava, jatkuvasti sumputtuva liikenne. Taksissa, niin kuin nyt, saa helposti kulumaan tunteja. Tämänhetkinen oma ennätys on about. 2km linnuntien matkalle 2,5h. Onneksi silloin oli kyydissä Ruotsin suurlähetystöstä yksi lähetetyistä diplomaateista, joten juteltiin matkalla kaikki ummet ja jokaiset lammet.

Nyt olen yksin ja 30min on kulunut. Taksikuski hajoilee etupenkillä, joka on ymmärrettävää – mittari hidastuu aina kun ajoneuvo ei kulje. Tämän pokan aikana hän olisi ehtinyt tekemään 4-5 kertaa sen taksan, minkä hän minulta tippeineen saa. Tai no, mikäli saisi kyytiläisiä ja voisi ajaa koko ajan. Ei tästä kaupungista liikenne lopu, joten olettaisi ammattikuskien sen ymmärtävän.

Asuinalueeni vieressä on rakentuvaa aluetta, jossa on useampi pilvenpiirtäjä tuloillaan. Nämä rekat eivät helpota liikennettä.

37min kulunut, otin foton. Se on tässä:41min kulunut. Muistin tämänpäiväisestä Indonesian pörssin esittelystä kaksi pörssin arvokkainta osaketta: tupakkafirma ja autokauppa – ei naurata.

46min kulunut, päivitin fb-statuksen. Päätin ostaa kännykkään datapaketin pääasiassa juuri tämän taksissa istumisen takia. Onko mulla siihen varaa? Eipä mulla ole vuokraanikaan varaa, et sillai.

Huomenna olisi aamulla lähtö lentokentälle klo 4.45 hotellilta ja tänään pitäisi ostaa uusi Nokialaisen laturi vielä. Voi olla että jää ostamati. Lainaan hotellilta sitten jos akku loppuu. Saanpahan vähän aikaa unta. Tai no, ketä mä huijaan? En ennen kymmentä kuitenkaan pääse unille.

53min kulunut. Kohta ollaan perillä. Viimeisin kilsa on kestänyt sen 25min.

Tasan tunnin kohdalla kävelen kotiovesta sisään. Joku jamppa hyppäsi taksiini heti kun tulin ulos. Hihkaisin perään: ”Have fun!”

Matkaan meni siis yhteensä tasan tunti. Kokonaisuudessaan Google Mapsin mukaan etäisyyttä oli kuusi kilometriä. Matkasin siis kuusi kilometriä tunnissa. 


Juosten olisit jo perillä - jos siis kaupungissa olisi jalkakäytäviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

10/121 Neljäkymmentä vuotta

Huhtikuun yhdestoista 1984 Hyvinkään keskussairaalassa syntyi eräs Eeli Wördman, joka häviävän hetken ajan oli maailman nuorin ihminen. Nelj...