25.3.2012

Uhreja voi olla monenlaisia


Saavuin torstaina aamulla Turkuun tarkoituksenani käydä kahdella luennolla, hakea pari kirjaa, lukea tenttiin ja vähän nähdä kavereita. Minulla oli perjantaille hyvin tärkeä luento merkattuna myös, joten olin varannut kaverin luota yösijan. Olin siis viettämässä viimeaikoina tutuksi tulleita pitkiä päiviä Turussa, viimeistelemässä niitä vähäisiä opintojani joita vielä jäljellä on.

Ensimmäinen luento oli ihan kuraa. Kurssi on tarkoitettu vaihto-opiskelijoille ja meille muille, mutta pari viikkoa sitten, luennon ensimmäisen kerran aikana kävi ilmiselväksi, ettei ainakaan luentosarjan vetäjä ollut puhunut englantia vähään aikaan. Rasittavan kuuloista sanojen hakemista ja jatkuvaa: ”how do you say it”  -pohdintaa. Meninpä sillekin luennolle kuitenkin, kerta se nyt sattui kätevästi osumaan aikatauluun. Ensimmäisellä kerralla paikalla oli ollut about 20 opiskelijaa, nyt meitä oli kolme. Turun yliopistossa muuten valitetaan kun ei riitä rahat tuntiopetukseen. Kunhan vaan sanon.

Matkalla lounaalle ohitin päiväkodin. Pihasta kaikui käskevä ääni: ”Pojat, te ette voi omia kaikkia rekkoja itsellenne. Jos Mikko haluaa leikkiä rekalla, niin teidän pitää antaa hänelle yksi.” Katsoin pihaan ja näin kuinka pojat olivat levittäneet rekat makuultaan sivuttain ympyrän muotoon, muodostaen itselleen linnan. Se oli magee. Päätin vielä kurkata linnoitusta sivusta, kerta päiväkodin viertä jouduin kulkemaan. Pihassa pieni tyttö näki minun katsovan pihalle, vastasi katseeseeni ja huusi: ”Minun isä, minun isä!” Meinasin tipahtaa. Tirskuin siinä sitten loppupäivän. Hyvin koulutettu lapsi.

Pakollisten juttujen jälkeen kuluttelin aikaa lukematta tenttiin. Loimme yhden kaverin kanssa mallin Suomen väitetyistä salaliitoista. Voin sen joskus tänne laittaa jos alkaa hotsittamaan. Se oli sellaista ajankulua, mikä lopulta johti kaikkeen järkevään ja aikaansaavaan. Päätin nimittäin toteuttaa yhden tempauksen, josta oli ollut aikaisemmin puhetta kaverin kanssa: uhrilahjan Odinille eurojackpotin voitosta. Olen uhrannut Odinille kerran aikaisemminkin (kahden kinkun sämpylän ja simaa) ja se toimi. Okei, pyytämäni asia oli tosi pieni, mutta se toimi. Suuntasimme Kerttulin hirttokalliolle mukanamme yksi rivi eurojackpotin lottoa, simaa ja grillattu broilerin rintafileen palanen.

Uhraaminen itsessään oli aika casualia. Join simaa ja söin kanan. Pyysin voittoa lotossa ja olin kunnioittava Valhallan päällikölle. Tein sen mitä kuka tahansa uskontoja kunnioittava ateisti tekisi: yritin olla normaali ja loukkaamatta. Menimme vielä läheiseen ravintolaan katsomaan ensimmäisen erän HIFK – Jokerit -ottelusta, tai minähän sitä vain katsoin ja kaveri söi ja mietti mitä sitten tekisi. Toisen erän aikana kaveri häipyi ja minä otin toisen juoman.

Eipä ehtinyt toinen erä loppuun ennen kuin jouduin lähtemään majapaikalleni. Oli vähän huono olo ja epäilin tulevani kipeäksi. Jumalat pettivät minut: Odin iski täysivoimaisella Montezuman kostolla. Noin kahdeksasta illalla yhteen aamuyöllä lähinnä oksensin. Vatsa oli sekaisin ja keho kuumehorkassa. Nice. En nukkunut koko yönä tuntia pidempiä jaksoja, kun kaikkia paikkoja särki joko kuumeen johdosta tai muuten vaan.

Aamulla päätin suosiolla jättää perjantain hyvän ja tärkeän luennon väliin, ihan jo siksi etten tartuttaisi vahingossakaan muita. Hyppäsin taksiin ja suuntasin Kupittaan kuvan kauniille asemalle. Joudun asioimaan tiskillä, sillä internet ei ollut hyväksynyt sarjalippuni numerosarjaa varaussysteemiin ja jouduin käymään asioimassa ihmisen kanssa. Pyysin rauhallista ikkunapaikkaa. Elämäänsä kyllästynyt kusipäämyyjä luuli minua ilmeisesti krapulaiseksi opiskelijaksi, jota on hyvä vähän kouluttaa ja iski paikakseni lasten leikkipaikan läheisen istuimen. Arvoisa myyjä, mikäli löysit tämän blogin: toivottavasti sait siitä kädessäsi olleesta lipustani saman rajun noroviruksen mikä minua runteli.

Junamatka kotiin sujui hitaasti. Helsingissä taksi himaan ja sohvalla loppupäivä. Katselin DVD:ltä kun pienet tyypit halusivat viedä korun tulivuoreen. Maha vielä mörisi, mutta ei oksettanut. Loppupäivän piina oli lähinnä kuume ja päänsärky, mille en oikein mahtanut mitään kun en uskaltanut ottaa tyhjään mahaan mitään kipulääkkeitä. Söin koko päivänä tasan yhden jogurtin – enkä sitäkään kaikkea kerralla.

Enkä muuten voittanut lotossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

10/121 Neljäkymmentä vuotta

Huhtikuun yhdestoista 1984 Hyvinkään keskussairaalassa syntyi eräs Eeli Wördman, joka häviävän hetken ajan oli maailman nuorin ihminen. Nelj...