14.2.2018

The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman, Volume I

Tarkkaavainen blogilukija bongasikin sen jo, mutta tämän postauksen otsikossa ei lue 10/50. Tämä siksi, koska vakaa aikomukseni oli lukea koko 539 sivua Laurence Sternen klassikkoa, mutta ensimmäisen osan lopussa, sivulla 63, usko loppui.

Sternin 1760-luvun kieli on melko puuduttavaa, etenkin kun englanti ei ole äidinkieli. Sterne on aivan järkyttävän poukkoileva kirjoittaja. Aiheet vaihtuvat kesken lauseen ja välillä ne jäävät---

Sternin kieli on silti sanastollisesti jokseenkin luettavaa englantia – olettaen että englantia osaa lukea – mitä siis ei tietenkään sovi odottaa automaattisesti – toisin kuin liukuhihnoja, jotka toimivat automaattisesti – tämän blogin lukijan on siis ymmärrettävä jonkin verran mekaniikan peruslakeja, vaikkei ikiliikkujaa ole keksittykään, on automaatio mahdollista – ettei rakas lukija jossain vaiheessa löydä itseään huudahtamasta ”MITÄ TÄMÄ TÄLLAINEN ON” – tout à coup tout est écrit en Français – joten pointti saattaa välillä vähän kadota, vaikka kieltä ymmärtäisikin.

En kuitenkaan halua puuduttaa epäonnistumisillani lukijaa pidempään, vaan toivon että ymmärrät miksi olen jättänyt kirjan – kesken ja jatkuvat puolitoista kappaletta myöhemmin ihan eri virkkeen osana. Yritä siinä sitten pysyä perässä!

Vinkkejä tätä kirjaa harkitseville.

1. Lue jotain muuta

2. Jos et lue jotain muuta, valitse jonkun ammattikääntäjän suomennos (en itse jaksa odottaa kirjastosta vapautuvaa suomennosta, vaan tyydyn palauttamaan teoksen hyllyyn)

Laurence Sterne: The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman, Volume I *KESKEN*

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

10/121 Neljäkymmentä vuotta

Huhtikuun yhdestoista 1984 Hyvinkään keskussairaalassa syntyi eräs Eeli Wördman, joka häviävän hetken ajan oli maailman nuorin ihminen. Nelj...