11.9.2015

Museopäivä

Hankin toukokuussa itselleni museokortin. Kävin tuolloin Ateneumissa katsomassa Ismo Höltön valokuvanäyttelyn erään kuoman kanssa ja kerta kaverikin kortin lunasti, niin minäkin sen sitten ostin. Montako kertaa olen korttia sen jälkeen höylännyt, kysyt varmaan? No, tasan nolla.

Päätinpä tässä päivänä eräänä, että kerta se on hankittu, niin pitäähän siitä ottaa hyöty takaisin. Pitkällisten tutkiskelujen jälkeen totesin Helsingistä löytyvän 25 maksullista museota, joihin Museokorttini oikeuttaa minulle sisäänpääsyn. Ajattelin kokeilla kiertää ne päivässä – ihan vaan testayakseni, että onko se mahdollista. Tänään oli se päivä!


It's on!

Klo 08.56 Tekniikan museo 
Vanhankaupungin kosken kupeessa sijaitsee Tekniikan museo –niminen kompleksi. Sen nimi on aika osuva, sillä sisältä löytyy vähän kaikkia teknisiä vimpaimia, tekniikan aloja ja vimpaimia mekaniikasta elektroniikkaan. Pääsin sisälle poikkeuksellisen miellyttävän museohenkilökunnan avustuksella paria minuuttia ennen museon avaamista. Vähän ikävä maku jäi suuhun, kun lupasin mennä katsomaan voimalaa, mutta jouduin tekemään oharit bussin saapuessa pysäkille etuajassa. Oh well..

Säästetty rahasumma: 0 €, museossa on käynnissä peruskorjaus ja näyttely on ilmainen. Suosittelen silti ehdottomasti!
 


Klo 09.45 Seurasaaren ulkomuseo
Olin joutunut suunnittelemaan reittini vähän hölmösti eri museoiden aukioloaikojen mukaan. Aikaisin avaavat Tekniikan museo ja Seurasaaren ulkomuseo ovat molemmat kaukana keskustasta, mutta koska niiden naapurimuseot Didrichsen ja Tamminiemi sekä Designmuseo Arabia avasivat vasta myöhemmin, halusin optimoida ajankäyttöni ja aloittaa niin aikaisin kuin voin.

Seurasaarihan on tietenkin aivan ihana. Suosittelen kaikille lämpimästi. Henkilökunta oli vähän jo talviasetuksissa, eli vain muutama kohde oli enää auki. Ei se mitään, hintansa väärti se oli silti.

Tässä vaiheessa huomasin muuten päivästä muodostuvan shortsipäivä. Ylläni oli pitkät housut.
Hiki puski pintaan. Säästetty rahasumma: 8€

 


Klo 10.48 Kiasma
Kiasmassa oli jo aikaisemmin näkemäni Mapplethorpe-valokuvanäyttely, joten kirmasin sen vain läpi puolijuoksua. Yläkerrasta, piilossa viidennessä kerroksessa oli, kröhöm, hyvinkääläisen taiteilija Jani Leinosen protestitaidenäyttely. Mahtava, mahtava exhibitiooni. Jos et ole käynyt katsomassa. Käy heti. Hus, mene jo!

Säästetty rahasumma: 12€ (juokseva laskuri 20€)
Klo 11.07 Kansallismuseo
Kansallismuseo on aina ollut inhokkimuseoitani (sori, ihmisinä te ootte ihana museo). En osaa oikein selittää miksi, mutta sen aihepiiri suomalaisuuden ja Suomen alueen historian museona on jotenkin äärimmäisen epäkiinnostava tälle museokävijälle. Kävin kuitenkin pyörähtämässä yläkerrassa ja kyllähän sitä olisi voinut jäädä vaikka pidemmäksi aikaa. Kansallismuseo on kuitenkin lopulta aika siisti paikka ja näyttelyt ovat hyvällä maulla rakennettu, vaikkakin snadisti konservatiiviset.

Säästetty rahasumma: 9€ (juokseva laskuri 29€)


Klo 11.16 Taidehalli
Pieni ja piskuinen taidehalli tarjosi tällä kertaa Jukka Mäkelän abstrakteja maaluksia näyttelyssä: ”Herkkyys ja voima”. Näyttelyn nimi olisi tietenkin voinut olla vaikka ”Marjapussi ja James Dean” tai ”Ohdakkeita ja Sovinisti” tai ”Faaraon kirous ja kuuvalaat” eikä kukaan olisi huomannut eroa. Todella abstrakti on todella abstrakti.

Taidehallista tulee aina jotenkin sellainen fiilis, että se toimisi jotenkin paremmin jonain muuna tilana kuin taidenäyttelynä? Julmetun isoja huoneita on sen neljä, and that’s it. Kävijä jää aina vähän kaipaamaan rahoilleen enemmän vastinetta –paitsi ei tällä kertaa!

Säästetty rahasumma: 10€ (juokseva laskuri 39€)


Klo 11.27 Amos Anderssonin taidemuseo

Amos Andersson on sellainen museo, jonka minä aina unohdan ja yllätyn positiivisesti kun siellä käyn. Niinhän se meni tälläkin kertaa. Museon näyttely: Pyhän Teresan hurmio oli ihan tosi siisti. Se oli vähän rankka ja pelottavakin näyttely, jonka ehdoton helmi oli toiseksi ylimmän kerroksen suljetun oven takaa löytyvä pieni huone, jossa urut soivat pimeässä! Superfin!

Säästetty rahasumma: 10€ (juokseva laskuri 49€)

 

Klo 11.58 Ateneum
Ateneumissa ei saanut kuvata sisällä. En itseasiassa tiennyt olisiko Kansallismuseossakaan saanut, mutta siellä ei kukaan tullut kieltämään. Siksi kuva ovesta. Ulkopuolelta.

Ateneumin amanuenssi olisi varmaan ihan hirveää olla. Kokoajan pitäisi tasapainoilla tylsien suomalaiskansallisten näyttelyiden ja mielenkiintoisten kokeilevampien välillä. Ateneum on kuitenkin se museo Suomessa, jonne tulee säännöllisimmin yleisöä joka haluaa nähdä taistelevia metsoja. Minua ”Tarujen kansat” näyttely ei oikein kiinnostanut, joten lampsin sen nopeasti vain läpi.

Säästetty rahasumma: 13€ (juokseva laskuri 62€) 12.06 Suomen pankin rahamuseo
Tiesitkös että tällainen Helsingissä on? Suomen pankin rahamuseo sijaitsee ihan siinä Tuomiokirkon kyljessä, senaatin puolella. Uutuuttaan hohtava ja siisti museo ei ole kovin suuri, mutta koska sinne ei ole pääsymaksua, sitä voi suositella lämpimästi ihan kaikille.

Hetkonen. Ei pääsymaksua? No piruvie…

Säästetty rahasumma: 0€ (juokseva laskuri 62€)


 
Klo 12.11 Helsingin yliopistomuseo
Yyhyyhyy! No, ei auta itku vapaamarkkinoilla, matkan täytyi jatkua suljetusta yliopistomuseosta huolimatta.

Klo 12.22 Sotamuseo
Jos olet lukenut tätä blogia ennenkin, saatat muistaa kuinka kuvailin Pjongjangin suuren kansallisen sodan kunniaksi rakennettua sotamuseota. Lainaus itseltäni vuoden takaa:

Kierrellessämme sotamuseossa huomasin ajattelevani suomalaista talvi- ja jatkosotakuvausta. Mottitaktiikasta puhutaan sankarillisena ja nerokkaana tapana käydä sotaa ja ohimennen saatetaan ehkä mainita venäläisten paleltuneen hankeen, syötyään ensin viikkoja kengänpohjia ja käpyjä. Pohjois-Koreassa on valittu yksi tapa puhua sodasta ja siinä korostetaan sekä imperialistien uhkaa että hyökkääjien kokemia miestappioita. Läheltä kun näitä tarkastelee, on oikeastaan melko vaikeaa nähdä suuria eroja. Sodankäyneet itse harvemmin puhuvat siitä sankarillisena toimintana.

Sotamuseossa päälleni iski ihan maailman kauhein deja vu. Museoon oli rakennettu sisälle reproduktioita korsuista, konekivääripesäkkeistä ja lumisista poluista. Minulle tuli ensimmäistä kertaa ehkä koskaan paha olo museossa. Lähdin melko nopeasti pois.

Säästetty rahasumma: 5€ (juokseva laskuri 67€)

  
Klo 12. 57 Kaapelin museot
Sotamuseon jälkeen suunnistin tieni metroon ja hurautin Kaapelille katsomaan Valokuvataiteen-, Hotelli ja Ravintola- sekä Teatterimuseota. Kolmen museota yhdellä kertaa! Tämähän on kuin suunniteltu museokorttilaiselle!


Kiersin ensin Valokuvataiteenmuseon Pimiö-näyttelyn. Se oli vähän mitä lupasikin – pimiötekniikkaa. Okei, ehkä valokuvataiteen museolla on velvollisuus käsitellä myös tekniikkaa, mutta kierroksellani olin jo saanut hyvän määrän tekniikkaa tähän mennessä.


Hotelli- ja ravintolamuseo oli ihan hauska. Se vaikuttaa vähän siltä, kuin se olisi tehty lapsille tai ehkä vähän siltä että se on tehty rajallisilla resursseilla. Mites sen sanoisi nätisti? Museo oli kiva ja värikäs, mutta en suosittelisi sitä museoalalla työskenteleville ystävilleni.


Mennessäni viimeiseen osiooni, joka muuten siis on toinen kerros eli siis ei museon viimeinen osio, ei odotukseni olleet järin korkeita. Tämä vaikuttaa ehkä vähän, mutta leukani loksahti auki Teatterimuseossa. Vaivalla ja pieteetillä rakennettu kaunis ja päällekarkaava näyttely odottaa Kaapelin museoiden joukossa löytäjäänsä. Jos olet tulossa Helsinkiin, käy Teatterimuseossa. Jos asut Helsingissä, niin miksi et ole jo käynyt Teatterimuseossa?!? Äkkiä Teatterimuseoon siitä.

Säästetty rahasumma: 8€ + 7€ + 8€ siinä saattoi olla jokin yhteishinta, mutten katsonut. (juokseva laskuri 90€)

Klo 13.32 Sinebrychoffin museo
Eipä ole täälläkään tullut koskaan käytyä. Näyttelyn vaihtumisen vuoksi myös Koffari oli ilmainen ja vain yläkerran kotimuseo ja kellarin Coca-cola -näyttely olivat auki. Ei se mitään. Pramea pytinki. Harvoin sitä Suomessa näkee ihan tällaista aatelisloistonkaltaista hohtoa. Kiva pikku museo.

Säästetty rahasumma: 0€ (juokseva laskuri 90€)


Klo 13.48 Designmuseo
Ei voi olla totta! Desigmuseon pysyvässä näyttelyssä oli kokonainen kalustus Paimion parantolasta! Paimion parantolasta! Alvar Aalto tietenkin suunnitteli sairaalan pienintä yksityiskohtaa myöden, mutta silti tuntui siltä, kuin museokorttijumalat olisivat heittäneet tämän pienen herkkupalan matkani varrelle muistuttamaan menneiden kesien kesätyöstä.

Säästetty rahasumma: 10€ (juokseva laskuri 100€)


 


Klo 13.54 Arkkitehtuurimuseo  
Aiemmin päivällä väliin jäänyt Yliopistomuseo sai korvaajan Arkkitehtuurimuseosta, kun Open house Helsinki tapahtumaan osallistunut museo olikin ilmainen! Jee! En kyllä sitä liiemmin jaksanut tutkia: orastava jalkakipu ja enenevä määrä portaita rajoittivat käyntini vain kerroksen mittaiseksi. Silti, todella näyttävä rakennus sisältä ja mielenkiintoinen aihe (jos olet jostain syystä kiinnostunut arkkitehtuurista ilman niitä varsinaisia taloja)

Säästetty rahasumma(voiko laskea? lasketaan vaan!): 8€ (juokseva laskuri 108€) Klo 14.03 Helsingin Observatorio
Pieni mutta söde museo sijaitsee Observatorion yhteydessä tähtitorninmäellä. Näyttely koostui pitkälti kaukoputkista ja taivaankappaleista, mutta mikäs siinä. Eipä sitä nyt ehkä koko maailmankaikkeutta voi ahtaa maailman kaikkein pienimpään tilaan. Erityismaininta kahdesta asiasta: 1 parhaimmalta tuoksuva museo koko matkalla ja 2. selfiekankaita!!!!

Säästetty rahasumma: 6€ (juokseva laskuri 114€)

Klo 14.18 Mannerheim-museo
Etpä tainnut tietää tämänkään museon olemassaolosta? Mannerheim-museo sijaitsee keskellä Kaivopuiston kansainvälisintä suurlähetystöaluetta. Marsalkan kotitalo on jätetty sen alkuperäiseen kuosiin, mitä nyt vähän jotain henkilöpalvontakamaa roudattu muistuttamaan, ettei kyseessä ollut mies vaan monumentti.

Noniin. Sarkasmi sikseen. Mannerheim-museo oli kierrokseni kansainvälisimmän kokemuksen antanut museo. Kävelin sisään hikisenä ja nuutuneena ja heti ovelta minua teititeltiin. Museoon sisälle pääsi vain oppaan seurassa, joten minäkin sain oman oppaani. Hän ilmoitti kierroksen kestävän normaalisti tunnin, johon minä kerroin kiertäneeni jo 16 museota, joten Mannerheim ei tänään saisi minulta yli kuutta minuuttia. Kiersimme talon nopeasti ja näin Mannerheimin Buddha-patsaat, taideteokset, sängyn ja vessanpöntön. Tsi-hih.

Mutta siis vilpittömästi. Jos olet Mannerheim-fani tai tunnet sotahistoriasta ja marsalkan vaiheista kiinnostuneita ihmisiä, Kaivopuiston Mannerheim-museo on aivan ehdoton paikka käydä.

Säästetty rahasumma: 10€ (juokseva laskuri 124€)
 
Klo 15.23 Suomenlinnan lelumuseo
Matka Kaivarista Suokkiin vei hyvän tovin. Minulla oli koko päivän ollut onnea julkisen liikenteen kanssa, mutta siinä vaiheessa kun aikatauluissa oli suurin tihutyön mahdollisuus, astui kuvaan Suomenlinnan lautat. Osuin sekä mennessä että tullessa tilanteeseen, jossa jouduin odottamaan vartin lauttaa. Okei, nykymaailmassa se nyt ei ole paljoa, mutta museopäivänä kaikki minuutit lasketaan!

Lelumuseo ei muuten ole se helpoimmin löydettävä Suomenlinnan museo, mutta ehdottomasti magein! Vanhat lasivitriinikaapit pitävät sisällään suunnattomat määrät kauniita vanhoja leluja, eikä kiireinen elämysmatkailija ehtinyt kuin bongaamaan muutaman hassun. Varoituksen sana silti: tämä ei ole se museo jonne tuodaan lapsia, tämä on se museo jonne tuodaan isoäitejä.

Säästetty rahasumma: 6€ (juokseva laskuri 130€)

 
Klo 15.31 Sotamuseon Maneesi

No tuota. Mitäs nättiä sitä tästä sanoisi? Siellähän niitä oli: autoja ja sotavälineitä hallissa.

Säästetty rahasumma: 5€ (juokseva laskuri 135€)
Klo 15.36 Suomenlinnan museo
Antakaa anteeksi Suomenlinnan museon ihmiset! Työtapaturma sattui ja kännykkäni tilttasi juuri museossanne, enkä kauheasti keskittynyt sisältöön. Olen joskus aikaisemmin käynyt ko. museossa ja se on ihan tosi kiva, mutta tällä kerralla jäi huomio vähän pienelle.

Säästetty rahasumma: 6,5€ (juokseva laskuri 141,5€)

Klo 15.46 Ehrensvärd Museo Nätissä rakennuksessa sijaitseva Viaporin perustajan komendantti Augustin Ehrensvärdin museo on varsin kelpo näyttely, mutta pientä päivittämistä vailla. Monesti museoissa jää valloille sellainen kuvitelma, että kerta tämä kertoo tietystä historiallisesta kaudesta, ei tätä tarvitse päivittää aikojen saatossa. Ei toki, mutta valitettavasti silloin myös näyttelynne näyttävät tiettynä aikakautena tehdyiltä. Pöytiin istutetut kasvottomat nuket ovat nykyään pikemminkin painajaismateriaalia kuin museokamaa. Silti, varsin kiva museo.


Säästetty rahasumma: kohtuulliset 3€ (juokseva laskuri 144,5€)

 

Klo 15.55 Sotamuseo Vesikko Ehrensvärd museon jälkeen iski pieni paniikki. Tiesin seuraavan lautan lähtevän takaisin maalle siinä tasan pintaan, mutta minulla oli vielä yksi museo näkemättä. Mikäli en ehtisi tasan lauttaan, mahdollisuuteni ehtiä Tamminiemeen ennen sen sulkemista klo 17.00, tulisi olemaan pieni. Otin silti riskin ja suuntasin Suomen ainoaan sukellusveneeseen, Vesikkoon.

Sanottakoon heti kärkeen, että olen käynyt Jari Komulaisen Helsingin satamaan tuomassa isossa neuvostosukellusveneessä. Menin siis Vesikkoon vaan koska se oli listalla. Silti jäi vähän sellainen tunne, että olisin voinut sanoa lipunmyyjille jotain muutakin, kuin että ”Mikä on nopein tie ulos?” Herrat siihen kommentoivat, että takaa jos ei halua nähdä veneen pääaseistusta. En halunnut. Ei enää aseita.

Säästetty rahasumma: 5€ (juokseva laskuri 149,5€)


Klo 16.54 Tamminiemi
Ehdin! Minä ehdin Tamminiemeen sittenkin. Suomenlinnan lautta oli kauppatorin satamassa klo 16.39. Koko kesän Kaupungintalolla työskennelleenä tiesin lähimmän taksitolpan löytyvän Senaatintorilta, joten juoksin kipeine koipineni torille kuin parhain ravuri.

Kysyin, että olisiko mahdollista ehtiä taksilla Tamminiemeen ennen viittä ja kuski lupasi yrittää. Suhimme keskustan läpi suhteellisen vaivatta. Aina kun liikenne alkoi puuroutua, kääntyi kuski vaihtoehtoiselle reitille. Ja niin vain kävi, että klo 16.53 taksi saapui Tamminiemen eteen, pyysin hänen jäädä odottamaan, kun juoksen sisälle hakemaan merkinnät käynnistäni. Kirmaisen sen sadan metriä mitä Kekkonen joutui kävelemään, mikäli kusti ei tuonut postia oviluukulle (kyllä se toi). Otin kuvan kyltistä, hypin portaat ylös, tarrasin ovenkahvaan ja…. lukossa. Kello 16.54 Tamminiemi oli lukossa. Etuajassa.

Manasin, huusin ja juoksin takaisin taksille.

Säästetty rahasumma: 0€ (Juokseva laskuri 149,5€)


Klo 17.05 Didrichsenin taidemuseo
Minulla oli vielä yksi stressiaihe, mihin tarvitsin taksia. Nimittäin listani viimeinen museo Arabian Designmuseo menisi kiinni kuudelta. Keskellä iltaruuhkaa Helsingissä ei ollut lainkaan sanottu, että ehtisin kolme viimeistä kohdettani ilman taksin apua. Etenkään jos joka kerta joutuisin soittamaan itselleni uuden taksin.

Didrichsen on museona varsin näyttävä, mutta sijainniltaan jotain niin kamalaa. Kuka perustaa museon Kuusisaareen? Oikeesti? Näyttelynä heillä oli jälleen kansallismielistä maalaustaidetta ”Väri vapautuu – Suomen taiteen uudistajia 1908-1914” –näyttelyssä. Eräänlainen jatko-osa aikaisemmalle suurta suosiota saaneelle Munch-näyttelylle. Minua tämä ei kiinnostanut tälläkään kertaa.

Säästetty rahasumma: 10€ (Juokseva laskuri 159,5€)

Klo 17.42 Designmuseo Arabia
Katsoin kelloani ja totesin ehtiväni paikan päälle ihan hyvin ratikalla, joten käskin suunnaksi Oopperan pysäkin vieressä olevan Kisahallin parkin. Maksoin kuskille varsin siedettävät 40€ melkein tunnin matkasta ja jatkoin kasilla kohti matkani viimeistä kohdetta. Ympyrä oli sulkeutumassa, palasin noin kymmenen tunnin matkanteon jälkeen takaisin Arabiaan.

Arabian Designmuseo on tosi eeppisessä miljöössä – vanhan tehdasrakennuksen yhdeksännessä kerroksessa. Museoon pääsee näköalahissillä, joka on hyvä, sillä en olisi noussut enää yhtä ainoaa rappusta päästäkseni museoon.

Itse näyttely nyt on mitä on. Kippoja ja kuppeja. Ei mitään ennennäkemätöntä, mutta lämmin muisto ajalta jolloin tämänkin tehtaan piipuista vielä nousi paksu musta savu kun keramiikkaa poltettiin suomalaisten päivittäiseen käyttöön. Huomasin olevani hieman nostalginen päättyneen matkani ja päättyvän tehdastoiminnan tunnelmissa.

Kehuin museohenkilölle tiloja, todeten niiden olevan hyvät niin kauan kuin he saavat niissä olla. Hän sanoi, ettei museo ollut menossa minnekään. En viitsinyt sanoa siihen mitä ajattelin: pelkoa siitä, että kohta koko rakennus olisi yksi museo.

Säästetty rahasumma 4€ (Juokseva laskuri 163,5€)Museopäivä lukuina 
Vieraillut museot: 24
Ei-vieraillut museot: 2
Askelmäärä: 25 527
Sama kilometreissä: 19,2km
Raitiovaunumatkat: 2
Bussimatkat: 5
Metromatkat: 1
Taksimatkat: 1
Lauttamatkat: 2
Otettujen valokuvien määrä: 81
Julkaistujen kuvien määrä: 68
Säästetyt pääsymaksut: 163,5€
Museokortin hinta: 52€
Kulut (taksi + snacks): ~60€
Kavereiden piinaaminen instagramissa ja facebookissa #museopäivä päivityksillä: priceless!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

10/121 Neljäkymmentä vuotta

Huhtikuun yhdestoista 1984 Hyvinkään keskussairaalassa syntyi eräs Eeli Wördman, joka häviävän hetken ajan oli maailman nuorin ihminen. Nelj...