30.8.2015

Ole hiljaa Syyrian pakolaiskriisistä! (toista kunnes opit)

Ole hiljaa Syyrian pakolaiskriisistä! Tämä on helppo muistisääntö, joka kannattaa painaa päähän. En väitä, että se sopii kaikille ja kaikkiin tilanteisiin, mutta koska Syyrian pakolaiskriisistä puhutaan niin roimasti roskaa, on yleispätevänä sääntönä ”Nyt turpa tukkoon!” oikein mainio. 

”Miksi me joudumme tinkimään omasta elintasostamme pakolaisten vuoksi? Suomalaiset taistelivat itse oman itsenäisyytensä.”

Jos joskus tulee sellainen fiilis, että tekee mieli heittää tämä argumentti, kannattaa lukea heti ensimmäisessä lauseessa mainitsemani muistisääntö. Ole hiljaa Syyrian pakolaiskriisistä!

Täällä koleassa pohjolassa 95 % puheenvuoroista käsittelee Syyrian tilannetta pakolaiskriisinä, jota se siis ei ole. Kyseessä on verinen sota, jonka lieveilmiönä on syntynyt pakolaiskriisi. Ihmisillä on vaihtoehtona taistella joko diktaattori Bašar al-Assadin joukoissa (muistatteko jätkän, tukahdutti deomokratiaprotesteja tynnyripommeilla) tai taistella Islamilaisen valtion puolella, joka on suurin piirtein ainoa
Al-Assadia epämiellyttävempi vaihtoehto. Kolmantena bonus-valintana voi liittyä myös johonkin pienempään kapinallisryhmään ja toivoa, että kaksi isoa pahaa sutta syö toisensa. Tämä siis on tietenkin käytännössä kuolemantuomio jos (ja kun) jompikumpi voittaa.

Yllättäen valintojen ollessa näin rajatut moni tekee raskaan päätöksen jättää kotinsa ja paeta. Nämä sodan jaloista pakenevat ihmiset pakenevat ensisijaisesti oman maan sisällä, toissijaisesti naapurimaihin ja vain häviävän pieni osa päättää hakea turvapaikkaa EU:sta. Näistä unioniin tulevista vain harva päätyy Suomeen.

Kaikissa maasta toiseen siirtymistilanteissa – ovat ne sitten maastamuuttoa, pakolaisuutta tai siirtolaisuutta – on sekä työntäviä että vetäviä tekijöitä. Euroopassa vetävä tekijä ei ole talouden tila, ei työpaikkojen määrä, ei suomalainen sosiaaliturva, ei se sinun tyttäresi lumenvalkea takapuoli tai halu kostaa tanskalaiselle sarjakuvapiirtäjälle tämän tyhmä vitsi. Euroopassa vetävä tekijä on se, ettei täällä ole sotaa!

Kaikki puheenvuorot, joissa korostetaan Euroopan vetäviä tekijöitä ja vähätellään Syyrian työntäviä, voisi saman tien aloittaa sanoilla ”en ole rasisti, mutta..” ihan vaan siksi, että siinä selviäisi suoraan se, että sanoja on rasisti. Mistään maasta ei lähde yli 10 miljoonaa ihmistä pakoon kodeistaan vain siksi, että Euroopassa saa kuulemma käytetyt lastenvaunut vastasyntyneelle. Kukaan, ei niin kukaan lähde kotoaan pakoon johonkin ihmeen Saloon tai Forssaan keskelle hyytävää kylmyyttä omasta vapaasta tahdostaan. 


”Niin mutta apu pitää viedä paikan päälle, eikä ottaa heitä tänne hoidettavaksi”

Ole hiljaa Syyrian pakolaiskriisistä! Tottakai apu pitää viedä paikan päälle, mutta mitenköhän se pitäisi mielestäsi hoitaa? Pakolaisille ei saisi tarjota suojaa, vaan heidät pitäisi lähettää takaisin sota-alueelle? Onko tämä todella se mielipide jota kukaan koulusivistyksen saanut suomalainen kehtaa esittää? Ihan mielenkiinnosta tekisi mieli välillä kysyä, että pitäisikö sitten käännytettäville pakolaisille antaa pakolaiskeskuksen kustannuksen summan verran aseita paluumatkalle?

Tietenkin kansainvälisen yhteisön pitäisi ottaa voimakkaampi rooli Lähi-Idässä, eikä vain stepata Yhdysvaltojen poliittisten painopistemuutosten perässä alueelta sisään ja ulos. Tietenkin pitää lähettää apua Syyriaan ja sen lähialueille, jotka ovat itsekin joko keskellä konfliktia, juuri siitä selvinneitä, tai muuten kärsineitä. Sillä ei ole mitään tekemistä suomalaisten vastaanottokeskusten kanssa. Ei niin mitään.

Euroopan lähialueella käydään juuri nyt todella veristä sotaa ja se heijastuu meidän arkeemme.

Toivon lämpimästi, että suomalaiset voivat löytää sydämestään sen verran armoa, että kykenevät antamaan anteeksi syyrialaisille sen, etteivät pakolaisraukat tajunneet miten paljon mielipahaa kuolemanhädässä pakeneminen on suomalaisille aiheuttanut vastaanottokeskusten perustamisten muodossa. 


”Mutta ei siellä ole vain syyrialaisia! Siellä on kaikenmaailman albanialaisia ja kenialaisia nuoria miehiä kännyköidensä kanssa.”

Ole hiljaa Syyrian pakolaiskrii… Eiku siis nyt yhtäkkiä ei puhutakaan Syyriasta? Eli siis syyrialaiset sodan jaloista paenneet kiintiöpakolaiset ja turvapaikanhakijat saavat jäädä? Että yhtäkkiä ongelma onkin siinä, että kukaan ei ole perustellut juuri sinulle juuri sopivalla informaation määrällä kunkin yksittäisen turvapaikanhakijan tarinaa, jotta sinä olisit voinut henkilökohtaisesti arvostella onko hän Saloon tai Forssaan perustettavan vastaanottokeskuksen arvoinen asukas?

Mene narsisti itseesi ja häpeä! Mikä ihmeen maailmanpolitiikan asiantuntija sinä oikein kuvittelet olevasi? Hyvä ja oikeudenmukainen filosofikuningas, jolla on oikeus arvostella ihmisten hädän taso? Että sitten kun sinä uskot jollain olevan riittävä hätä, niin hän saa jäädä. Juuri tästä syystä sinun pitäisi nyt vaan tajuta pitää suusi kiinni tästä asiasta ja hyväksyä se tosiasia, että koulutetut ammattilaiset tekevät työtään maahanmuuttovirastossa, eivätkä he ole millään muotoa tilivelvollisia sinulle.

Ole hiljaa Syyrian pakolaiskriisistä, tai oikeastaan voisit olla hiljaa ihan noin yleensäkin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

10/121 Neljäkymmentä vuotta

Huhtikuun yhdestoista 1984 Hyvinkään keskussairaalassa syntyi eräs Eeli Wördman, joka häviävän hetken ajan oli maailman nuorin ihminen. Nelj...