Ihmiset ovat mielenkiintoisempia kuin sillat, joten päätinpä hetken mielijohteesta jyvittää kaikille seitsemälle setelille uudet kuva-aiheet, joissa setelin etupuolella on ihminen ja takana jokin häneen liittyvä asia.
5 euroa, Marie Curie 7.11.1867-4.7.1934 (Puola-Ranska)
Etupuolelle Curien Nobel-potretti |
Taakse kuva hänen työhuoneestaan. Tai miksei Radium-atomista? |
Marie Curie on kaksinkertainen Nobel-voittaja, jonka tutkimustyö kemian ja fysiikan alalla muokkasi tietämystä tieteen kovasta ytimestä. Radiumin säteilystä päätyönsä tehnyt Curie oli mahtava mieli, joka pakotti neroudellaan miesvaltaisen tiedemaailman päästämään muuriensa sisälle myös naisia. Lisäksi hän ei patentoinut radium tutkimuksen tuloksia, mahdollistaen täten ilmaisen säteilytutkimuksen tulevaisuudessa.
10 euroa, Leonardo Da Vinci 15.4.1452-2.5.1519 (Italia)
Etupuolelle ikoninen Leonardon omakuva. |
Takapuolella viimeinen ehtoollinen. |
20 euroa, Jane Austen 16.12.1775-18.7.1817 (Englanti)
Jane Austenin kuvista saanee hyvän etupuolen seteleihin. |
Taakse valitsin yhden Ylpeys ja Ennakkoluulo -filmatisoinnin puitteet, eli Chatsworth housen Manchesterin liepeiltä. Ihan vaan siksi kun len käynyt siellä. |
Ensimmäinen suurempi ongelma listallani tuli tässä. Koska haluan painottaa kulttuuria ja jakaa setelit tasaisesti maiden, sukupuolien ja aikakausien välillä, joudun tekemään kompromisseja. Olisin halunnut listalle ehdottomasti Edith Piafin, mutta Ranskan paikan vei jo Marie Curie. Valitsen siis 20 euron seteliin laulajan sijasta kirjailijan, joka on englanninkielisestä maailmasta, nainen ja jonka vuodet eivät mene päällekkäin edeltävien kanssa.
Helppo valinta on Jane Austen, sillä hän on yksi englanninkielisen kirjallisuuden kaikkien aikojen merkittävimmistä kirjoittajista. Austen on siinä mielessä poikkeuksellinen kirjailija, että hänen tekstejään luetaan edelleen ja niistä tuntuu riittävän väittelyn aihetta jokaiselle sukupolvelle ja jokaiseen tutkimustraditioon.
50 euroa, Johann Sebastian Bach, 31.3.1685-28.7.1750 (Saksa)
Etupuolelle patsastelemaan Bach. |
Ja taakse herran lempi-instumentti. |
100 euroa, Tove Jansson 9.8.1914-27.6.2001 (Suomi)
Etupuolella hymyilisi Tove itse. |
Setelin takapuolesta voisi tehdä ihanan graafisen. |
Janssonin rahkeet riittäisivät listalle omillaankin, mutta täytyy myöntää että kilpailijoiden ongelmat painavat myös vaakakupissa. Ruotsista olisin lähinnä ottanut Dag Hammarskjöldin, mutta hän on liian lähellä poliitikkoa. Norjasta olisin ottanut Thor Heyerdahlin, mutta Norja ei ole Euromaa. Mielestäni ainoa varteenotettava kilpailija Janssonille olisi ollut Tanskan Hans Christian Andersen, mutta koska mielestäni pohjoismaista pitää valita ehdottomasti nainen, vei Jansson tällä kertaa tasaisen kisan nimiinsä.
200 euroa Aristoteles 384-322 eaa. (Kreikka)
Etupuolella saisi setelin suunnittelija käyttää mielikuvitustaan |
Ja takapuolelle löytyy ikoninen Rafaelin maalaus |
Aristoteles on kenties kaikkein merkittävin tiedemies historiassa ja täten itseoikeutettu kasvo setelirahaan. Hänen ajatuksensa ovat edelleen monien nykymaailman periaatteiden pohjana, eikä täten koko eurooppalaisuuden käsitettä voi ajatella ilman Aristotelesta.
500 euroa, Europa (antiikin kreikan jumaltaru)
Europa esitetään taiteessa ratsastamassa valkoisella härällä. |
Takakuvana voisi olla tylsä Euroopan kartta. |
Kivuliaasti ulkopuolelle jääneet:
William Shakespeare (Englanti), Vincent Van Gogh (Alankomaat), Edith Piaf (Ranska), Wolfgang Amadeus Mozart (Itävalta), Ludvig Van Beethoven (Saksa), Nikolaus Kopernikus (länsi-Preussi), Galileo Galilei (Italia), Dag Hammarskjöld (Ruotsi), H.C. Andersen (Tanska), Albert Einstein (Saksa), Johan Wolfgang von Goethe (Saksa), Pablo Picasso (Espanja), Miguel de Cervantes (Espanja), Eusebio (Portugali), Charles Darwin (Englanti) jne.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti