22.10.2013

Uutisia valkoisesta kuplasta

Harvoin tuntee oloaan yhtä valkoiseksi, kuin mitä mediaa seuraamalla on viime päivinä tuntenut.

Oletkos sinä kuullut juttua Kreikassa romanileiristä löytyneestä vaaleatukkaisesta tytöstä? Mikäli et, et ilmeisesti seuraa Yleä, Helsingin Sanomia, Maikkaria, Iltalehteä, Ilta-Sanomia, Turun Sanomia, Aamulehteä tai oikeastaan mitään muutakaan suomalaista (tai ulkomaista) uutiskanavaa. Tämä on ilmeisesti iso uutinen Suomessa.

Absoluuttinen köyhyys on järkyttävä inhimillinen katastrofi. Tämä jokapäiväinen tsunami ei vaan ylitä uutiskynnystä. Maailmassa on tänäänkin tosi, tosi paljon kurjuutta, eikä sille oikeastaan haluta tehdä mitään, etenkään jos se vaatisi omien etuuksien karsimista. Ihmisen itsekkyys ajaa solidaarisuuden yli ainakin silloin kun toisten hätää ei tarvitse katsella. Joku sille tekee jotain - ei minun tarvitse.

Kreikka on mm. Dublinin sopimuksen myötä joutunut Dantelaiseen siirtolaiskiirastuleen. Euroopan kaakkoisnurkka on samaan aikaan kohdemaa Schengen-alueelle pyrkiville maahantulijoille, mutta myös palautuspaikka muualla EU-alueella kiinnijääneille laittomille maahantulijoille. Ai mitämitä? Noh, tästä linkistä voi tutustua vähän kreikkalaiseen pulmatilanteeseen inhimillisen näkökulman kautta ja tätä kautta kattavammin.

Kreikan valtio heiluu konkurssin partaalla, eikä ilman aktiivista (ja näemmä jatkuvaa) unionin rahoitusta maa pystyisi pitämään yllä toimintaansa. Valtiolla on tuhatmiljoonaa pientä luotoa ja saareketta, jotka tekevät sen merialueesta hankalan valvoa. Heitetään päälle vielä vuoristoinen maaraja Bulgarian, Albanian ja Makedonian kanssa, niin saadaan aikaan oikein kunnollinen ongelmien painekattila. Haastava sijainti, sopimuskeinoin hankittu hankala asema ja erittäin hankala taloustilanne muodostavat oikein ihanan sopan.

”Ei mutta hei, KREIKASSA LÖYTYI ROMANILEIRISTÄ VAALEA LAPSI! KENEN LAPSI SE ON? KENEN LAPSEN NÄMÄ LIKAISET JA ILJETTÄVÄT KERJÄLÄISET OVAT VARASTANEET? OTA YHTEYTTÄ VIRANOMAISIIN JOS LUULET TIETÄVÄSI TAPAUKSESTA JOTAIN.”

Minä tiedän tapauksesta jotain. Se on järkyttävä inhimillinen katastrofi nimeltä köyhyys. Kyseessä on kammottava ja oksettava maailmaa päivittäin kurjemmaksi paikaksi tekevä hirviömäinen ilmiö, joka pilaa tänäänkin satojen miljoonien ihmisten elämän. Niin, ja kyseessä on ehkä myös kadonnut lapsi joka myös on kurja juttu, mutta se koskettaa kokonaisuudessaan varmaan noin kolmesta viiteen ihmistä.

Vaikka ei sen puoleen. Hyvä homma jos edes tällaisen yhden näkökulman kautta lintukotolaisia saadaan kiinnostumaan maailmaa pilaavista ja ihmisarvoa halveksivista ilmiöistä. Ihmiskaupalle eivät riitä näemmä kasvoiksi parikymppiset idästä tai etelästä tulevat naiset, vaan vasta jotain pohjoisen geneettistä materiaalia varmasti itsessään kantava lapsi kelpaa länsimaisille jakelukanaville lähestymistavaksi.

Mutta arvatkaas mitä? Ihmiskauppaa on kaikkialla. Suomessakin. Missä vaan viipyvät otsikot: ”Yksityisasunnosta Helsingistä löytyi itäeurooppalainen ihmiskaupan uhri, joka pakotettiin prostituutioon!”? ”Poliisi pyytää vinkkiä: Tunteeko joku tämän kaakkoisaasialaisen hieromaliikkeestä löydetyn ihmiskaupan uhrin?” ”Afrikkalaistaustainen nainen pakotettiin orjaksi Suomeen – Paritettiin internetin kautta!”?

Tällaiset vaalean tytön tapaukset voidaan nähdä kolmella eri tavalla. Ensinnäkin, mediassa varmaan ajatellaan tämän olevan sellainen human interest –juttu, joka samalla valottaa ongelman ydintä. Ikään kuin mikrohistoriallinen katsaus suurempaan ilmiöön pienen ikkunan kautta. Toisaalta kyseessä on keltaisen lehdistön Madeleine McCann –tyylinen juttu. Vaalea tyttö, uhri, rikollisuuden maailma, mistä löytyy oikea äiti ja rakastava perhe. Voi sitä lööppierektioiden määrää, jos lapsen vanhemmat paljastuvatkin länsieurooppalaisiksi ja vielä itse tapauksessa uhreiksi.

Sitten on se kolmas tapa, joka valitettavasti on vähän myös totta. Tällaiset tapaukset nousevat herkästi mediassa esiin, sillä mikään ei paranna kollektiivista huonoa omaatuntoa yhtä hyvin, kuin uhrin syyllistäminen. Kurjuudessa eläviltä köyhiltä viedään uhrin status, kun paljastetaan, etteivät he olekaan pyhiä Fransiskuksia, jotka rukoilevat munkkiluostareissaan anteeksiantoa synneistään. Vastaavaa uutisointia on Suomessa aina silloin tällöin. Joskus aiheena on kerjäämisen aggressiivisuus, joskus taustalla pyörivät rikollisjärjestöt ja joskus taas kiinnitetään huomiota muihin laittomuuksiin.

Palstatilaa uhrataan mielellään lieveilmiöistä uutisoimiseen, mutta syistä puhutaan vain vähän. Köyhien, kerjäläisten ja siirtolaisten tulva Eurooppaan ei todellakaan ole rajavalvonnan ongelma. Ongelma on absoluuttinen köyhyys, joka ajaa ihmisiä kodeistaan.

Mutta hei, toivotaan että pikku nelivuotias Maria löytää kotiin. Sikäli mikäli hän ei jo ollut siellä.  ****** EDIT 23.10.2013 Kiitos Ylen ulkomaantoimittaja Marika Kataja-Lian tästä jutusta. Ensimmäinen bongaamani kriittisesti aihetta käsittelevä kirjoitus. ******

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

10/121 Neljäkymmentä vuotta

Huhtikuun yhdestoista 1984 Hyvinkään keskussairaalassa syntyi eräs Eeli Wördman, joka häviävän hetken ajan oli maailman nuorin ihminen. Nelj...