17.2.2018

10/50 Alkemisti


Taottuani päätäni kaksi päivää Tristram Shandyyn, päätin napata seuraavaksi kirjakseni jotain helppolukuista. En minä kuitenkaan ihan näin helppolukuista odottanut.

Paulo Coelhoa näkee aina siellä täällä ihmisten kirjahyllyissä ja kirjakauppojen tyrkkyhyllyjen eturivissä. Hänen kirjojaan siis eittämättä luetaan paljon, tai ainakin niitä ostetaan paljon lahjaksi. Kun nappasin Alkemistin käteen, sain kuitenkin kuulla puolisoltani epäilevän huvittuneita kommentteja: ”Itsepähän oot listasi tehnyt.” Ymmärsin aika pian miksi.

Lukemassani Alkemistin painoksessa on yksi jännä juttu. Sen kannessa lukee Madonnan ylistys kirjasta. takakannessa on lyhyt, yhden kappaleen kuvaus tarinasta, neljä eri lehden ylistävää arviota teoksesta ja pieni kappale, jossa kerrotaan kuinka Alkemisti on niitä harvoja kirjoja, jotka saattavat muuttaa ihmisen elämän suunnan täysin. Kirjan loppuun on vielä työnnetty kuusi sivua lisää positiivisia arvioita.

Vähempikin haiskahtaa itsetunto-ongelmalta. Ikään kuin kustantajalla olisi ollut pakonomainen tarve mainostaa lukijalle, että tämä tässä on nyt hieno kirja, että se olet kuule sinä joka olet tyhmä, jos et tämän kirjan hienoutta tajua.

Ja ehkä juuri siinä tajuamisessa onkin kirjan suurin ongelma. Olin päässyt puoliväliin teosta, kun jouduin palaamaan julkaisutietosivulle. Minun oli pakko katsoa, että luenko vahingossa selkosuomeksi käännettyä versiota Alkemistista. Selkokielessä ei ole mitään väärin, olen töissäni päivittäin tekemisissä kielen selkeyttämisen kanssa, mutta en minä kaunokirjallisuutta ajatellut lähtökohtaisesti selkosuomeksi lukea.

Alkemisti on ajatteleva ja syvästi hengellinen kirja. Se on tavattoman helppo ja yksiselitteinen, että lukijalta ei varmasti menisi ohi kirjan ajattelu ja hengellisyys. Coelho laskee riman niin alas, että sen yli pääsee vaikka ryömien. Ja huomaa, että tämä on nyt kiltti arvio Alkemistista. Ilkeämpänä päivänä kutsuisin kirjaa mukafilosofiseksi kokoelmaksi päivänselviä latteuksia, joka luetaan esikoulun satutuokiolla lasten Raamatun jälkeen kevennykseksi. Kirja, jota voit lukea koomassa.

Tämä arvio alkaa jo lähenemään Alkemistin sanamäärää, vaikkakin olen käyttänyt Coelhoa enemmän adjektiiveja, joten ehkä on syytä lopettaa.

Paulo Coelho: Alkemisti *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

10/121 Neljäkymmentä vuotta

Huhtikuun yhdestoista 1984 Hyvinkään keskussairaalassa syntyi eräs Eeli Wördman, joka häviävän hetken ajan oli maailman nuorin ihminen. Nelj...