17.12.2015

Onneksi yksinkertaisiin ongelmiin on yksinkertaiset vastaukset.

Suomessa on kuulemma pakolaiskriisi ja siihen olisi ratkaisuna laittaa maan rajat kiinni. Okei, selvä juttu. Mulla on paha tapa tässä blogissa usein monimutkaistaa asioita, joten tehdään tällä kertaa jotain päinvastaista: yksinkertaistetaan.

Kriisi: muukalaisten maihinnousu.

Ratkaisu: rajat kiinni.

Mutta mikä on ongelman syy? Mistä pakolaisten maahantulo johtuu? Kai sillekin pitää pystyä esittämään yksinkertaisen syyn? No otetaan haaste vastaan ja esitetään ongelma niin yksinkertaisesti kuin mahdollista. Heitetään helppo vertauskuva, johon voi samaistua jokainen hyvinkääläinenkin.

Kuvitellaanpa että olemme norjalaisia. Meillä on rahaa, öljyä, turskaa ja omistamme prosentin maailman osakemarkkinoista. Sinänsä tämä ei eroa paljoa meistä suomalaisista, mutta onhan se kivempi kuvitella olevansa joku vielä etuoikeutetumpi. Kuvitellaan että on kesä 2011 ja vietämme kesälomaa omistamassamme mökkisaaressa. Juomme Lipton-teetä ja pelaamme pihafutista lastemme kanssa. Paratiisissa on kaikki hyvin, oujee.

Yhtäkkiä kuulemme naapurisaaresta laukauksia. Joku ampuu sotilasaseella sarjoja. Kuulemme ääniä, mutta tiedämme lähimmän saaren olevan niin kaukana, ettei meillä varsinaisesti ole mitään hätää. Huoh, hetken jo pelotti.

Äänet kuitenkin ärsyttävät harmoniaamme. Katsomme kiikareilla naapuriin ja pääsemme pian selville tapahtumista. On käynyt niin, että yleisesti kusipäänä tunnettu impotentti Anders Behring Breivik on aloittanut silmittömän teurastuksen naapurisaaressa. Kaikki uimataitoiset ovat lähteneet paniikissa polskimaan poispäin kuolemasta. Voi räkä, tämäkin vielä.

Katsomme tilannetta ja huolestumme. Emme tiedä keitä siellä vedessä on. Siellähän saattaa uida Breivikin aseveljiä karkaavien ihmisten mukana! Eikö se ole jopa todennäköistä? Tuskin tuolla nyt yksi mies noin paljon tuhoa saa aikaan. Hän takuulla haluaa levittää tuhoa myös meidän saareemme.

Tai hetkinen! Ehkä jotain vielä pahempaa on käynnissä: pakenevien joukkoon on saattanut eksyä vieraita, jotka ovat lähteneet uimaan jostain naapurisaaresta, missä ei oikeasti ole hätä. Mistä me tiedämme vaikka he haluaisivat raiskata lapsemme? Tai ehkä he haluavat ryöstää meidät? Ehkä molempia! Ehkä yksi haluaa ryöstää, toinen raiskata ja kolmas tappaa? Meitä alkaa sitten kuitenkin pelottaa.

Lopulta saareemme saapuu kuin saapuukin uimareita. He ovat hyväkuntoisia nuorukaisia, joilla oli kyky ja mahdollisuus karata tulituksen alta. Toki he ovat hengästyneitä, mutta muuten päällisin puolin varsin hyvässä kunnossa. Kenessäkään ei ole luodinreikiä. Osa jopa vaikuttaa varsin hyvätuulisilta. Mitä meidän pitäisi tehdä? Meitä huolestuttaa oman turvallisuutemme puolesta. Meidän täytyy ajatella lapsiamme.

Onneksi ei tarvitse pelätä, kun ongelmiin on yksikertaiset ratkaisut.

Kriisi: muukalaisten maihinnousu.

Ratkaisu: rajat kiinni.

Lähetetään uimarit takaisin veteen. Breivik on sitä paitsi ihan selvästi saaren toisessa päässä, joten nämä ”surffarit” takuulla vain näkivät kuinka paljon parempi saaremme on ja siksi tulivat. Meille koituu liikaa riskejä näistä ventovieraista, eikä meillä sitä paitsi edes ole tarpeeksi isoa vajaa, mihin heidät laittaa. Tulisi muutenkin liian kalliiksi antaa heille ruokaa tai käyttää heitä saunassa. Emmekä me edelleenkään tiedä heistä mitään.

Menköön takaisin mistä tulivat. Tuo yksikin ihan selvästi oksensi petunioidemme päälle. Eikö heillä ole mitään kunnioitusta? Meidän saaressa eletään meidän tavalla! Menisivät puolustamaan omaa saartaan. Meidän isovanhempamme puolustivat meidän saartamme. Nämä uimarit ovat pelkkiä rikollisia ja meillä on täysi oikeus käännyttää heidät kaikki takaisin!

Noniin, eikös ole kiva kun asiat ovat yksikertaisia, eivätkä yhtään vaikeita tai monimutkaisia?Ps. Tiedät kuka olet. Olet minulle tärkeä. Olet kaunis ja lempeä ihminen, enkä halua nähdä sinun muuttuvan kylmäksi. Viha syö sisältä ja tekee ihmisestä onton. Viha toisia ihmisiä kohtaan on jotain mitä minulle ei kotona opetettu. Toivon ettei sinullekaan. 
-t.Eeli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

10/121 Neljäkymmentä vuotta

Huhtikuun yhdestoista 1984 Hyvinkään keskussairaalassa syntyi eräs Eeli Wördman, joka häviävän hetken ajan oli maailman nuorin ihminen. Nelj...