3.7.2015

Lucy Pawlen tapaus

Tiedätkö kuka on Lucy Pawle? Etpä varmaan - ja lähinnä mietit, että miksi sinua pitäisikään kiinnostaa? Mitäs jos sanoisin, että Lucy Pawle on joutunut viimeisen viikon aikana katomaan Twitteristä, poistamaan yhteystietonsa julkisilta sivuilta ja ilmeisesti muuttamaan facebookissa sukunimensä internetvihan vuoksi?

Mitä hän teki - ihmettelet varmaan? Lucy Pawle oli se epäonninen toimittaja, joka uutisoi CNN:llä Lontoon Pride juhlan ISIS-dildolipun. Tämä juttu oli 20 minuutin ajan internetin hauskin asia. Iso uutiskanava kuvittelee dildolipun olevan oikea Isiksen lippu. Hah hah hah end of story, eikö niin?

No ei, ei se mennyt ihan niin. Ihmiset eivät tyytyneet vain naureskelemaan hauskana pitämälleen jutulle, vaan myös twiittailivat siitä. Eikä tietenkään kestänyt aikaakaan, ennen kuin massat tajusivat myös toimittajan itsensä olevan aktiivinen twitterin käyttäjä.

Jutussa itsessään oli nimittäin kaksi ongelmaa. 1. Dildot, mikä lienee ilmiselvää, mutta myös 2. Lucy väittää huomanneensa lipun itse kotimatkallaan töistä, vaikka hänen profiilissaan oli todisteet siitä, että joku vinkkasi hänelle lipusta. Tämän jälkeen Twitter, kaikkien vihamedioiden äiti, repesi. 

Internetin vihakampanjat kohdistuvat lähes pääsääntöisesti naisiin. Niissä yleensä hyökätään sukupuolta kohtaan ja katalyyttinä on milloin mikäkin naurettavan pikkumainen syy. Yksi tapaustyyppi on Lotta Aarikan tapaus, jossa hän perustellusti puolusti naisten oikeuksia ja nosti esiin olemassa olevan epäkohdan – ansaiten tietenkin valtaisan viharyöpyn tästä.

Sitten on nämä Justine Sacco –kampanjat, jossa sattumanvarainen tyhmä tokaistu saa valtavat mittasuhteet internetin myllyssä. Suosittelen lukemaan Saccon tapauksesta loistavan NY Timesin jutun, sillä se kuvaa hyvin sitä, miten vihakone satuttaa tavallisia ihmisiä hetken hauskuuden vuoksi.

Mutta Lotta Aarikan ja Justine Saccon tilanteissa molemmissa on yksi perustavanlaatuinen ero verrattuna Lucy Pawleen: nimittäin vihaajat. Sacco sai niskaansa amerikkalaisen perinteisen vihamedian, joka etsii syitä pöyristyä jonkun sanomisista. Tämän tällaisen Buzzfeed-kansan, joka elää vain seuraavasta shokista. Aarikan niskaan taas hyppäsivät teekkarimiehet, miesasiamiehet ja perinteinen naisviha.

Mutta mikä on se taho, joka eniten Pawlelle ilkkuu? No on siinä normi-internetvihaakin, mutta valitettavan paljon myös sitä ihmisosaa, jonka voisi kuvitella marssivan Pridessa. Eli meitä koulutettuja kaupunkilaisia, jotka normaalisti kauhistelemme internetin sadismia. Yhtäkkiä myös meidän joukoistamme on rakentunut vihakoneen rattaita, eikä se tunnu olevan kenenkään mielestä edes mitenkään outoa.

Toki, juttu oli tyhmä ja toimittaja teki ilmeisen virheen. Mutta tarviiko siitä tweetata hänelle vielä viikko tapahtuman jälkeen? Internetin mielestä pitää. En edes halua kuvitella, millaista materiaalia hän on saanut yksityisviesteinä tai sähköpostissa.

The question is: is Pride really the context in which you want to spew internet-hate on another human being? She made a mistake, and I’m pretty sure she knows it already. Move along Hate Machine.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

10/121 Neljäkymmentä vuotta

Huhtikuun yhdestoista 1984 Hyvinkään keskussairaalassa syntyi eräs Eeli Wördman, joka häviävän hetken ajan oli maailman nuorin ihminen. Nelj...