20.4.2015

Rauhoitu, aurinko nousi tänäänkin

Ensireaktio vaalituloksesta on saanut ainakin oman nurkkani internetistä sekaisin. Vasemmiston menetetyt kymmenen paikkaa, Perussuomalaisten säilynyt asema ja leikkausmyönteisen yrittäjän johtaman Keskustan hulppea vaalivoitto ovat saaneet monet pelkäämään kuun tippumista taivaalta. 
 

Ei se sieltä alas tule. Seuraavat neljä vuotta nähdään todennäköisesti hyvin erilaista politiikkaa, kuin mitä kokoomuslaisen pääministerin aikakaudella nähtiin, mutta onko se huono asia? Turkistarhauskieltoa tuskin tullaan näkemään ja tasa-arvoisen avioliittolain eteneminen eduskunnassa hieman huolettaa (vaikka kansalaisten demokratiauskon kannalta en usko sitä enää haudattavan). Jos katsotaan mennyttä neljää vuotta, niin ei siinäkään paljoa juhlinnan aihetta ollut. Sentään nyt saataneen aikaan hallitus joka kykenee oikeasti tekemään päätöksiä - on ne sitten huonoja tai ei. 


Suomen hoidossa on aina pitkälti kyse arkipäiväisten asioiden keskellä luovimisesta. Oikeistolainen hallitus saattaa korottaa veroja ja vasemmistolainen hallitus saattaa yksityistää valtionyhtiöitä. Muistaako kukaan, kun viime hallituksen aikana Suomen historian yksi oikeistolaisimmista elinkeinoministereistä osti valtiolle etelä-korealaisilta telakan? Oikeistolaiset ja vasemmistolaiset voivat kiistellä maailman tappiin siitä, oliko teko kumman ideologian mukaista, mutta tosiasiassa Jan Vapaavuori osoitti lopulta pohjalla olevan aina reaalipolitiikka. Turun telakan toiminta piti turvata.

Sipilän Suomessa saattaa lähteä julkishallinnon puolelta työpaikkoja, mutta ei julkishallinnon säästöjä ajava pääministerikään voi Suomessa tehdä jättisäästöjä kasvattamalla säälittä työttömien määrää. Niin ei vaan tapahdu. Olkaa rauhassa.

Tulevan neljän vuoden aikana voidaan nähdä paljon epämieluisia päätöksiä arvoliberaalien kaupunkilaisten näkökulmasta. Kuitenkin kaikki suuret talouspoliittiset liikkeet, mitä tässä maassa saattaisi saada aikaan kasvua, ovat pitkälti sidonnaisia maailmanpolitiikkaan. Hallituksella on keinoja tehostaa maan sisämarkkinoita, mutta globaalissa maailmassa vienti vetää jos markkinat ostavat. Siinä ei auta, vaikka kuinka laulaisi ”Suomi kuntoon” jossain TTIP-neuvottelujen kabineteissa.

Mietis tätä: jos sanottaisiin, että Suomeen tulisi Keskusta-Kokoomus-Perussuomalaiset -hallitus, joka leikkaisi kehitysavusta ja kurjistaisi maahanmuuttajien asemaa vielä nykyisestä? Mitäs jos samaan aikaan Yhdysvalloissa suuret liuskeöljyfirmat toteavat öljyn maailmanmarkkinahinnan olevan kannattamaton toiminnan jatkamiselle ja laittavat lapun luukulle? Tämä tarkoittaisi sitä, että Saudi-Arabia olisi onnistunut tappamaan kilpailun halpamyynnillään, joten OPEC voisi pikkuhiljaa taas nostaa raakaöljyn hintaa. Tämä taas johtaisi siihen, että raakaöljyn hinnankehityksestä riippuvaisen Venäjän talous nousisi ja sen ostovoima kasvaisi. Silloin Suomen vienti Venäjälle lähtisi taas nousuun, joka taas nostaisi osaltaan talouttamme.


Maahanmuuttajien aseman kiristäminen saattaisi Suomessa näyttäytyä onnistuneelta keinolta nostaa valtiontaloutta. Suurin tekijä talouden elpymiselle olisi kuitenkin se, jos Saudi-Arabia lopettaisi raakaöljyn hinnan polkemisen politiikan. Näissä suurissa tanssiaisissa meillä on vain korkeintaan pieni paikka katsomossa, josta näemmekin lopulta vain osan tanssilattiasta. 

Maahanmuuttopolitiikan kiristäminen suhteessa talouskasvuun olisi samanlainen diagrammi kuin tämä kuuluisa ilmastonlämpenemisen ja merirosvojen suhdekäyrä.

Suomi sai sellaisen eduskunnan kuin mitä kansa äänesti, joten sen mukaan mennään. Onnea vaalivoittajille. Seuraavaksi on vasemmiston vuoro siirtyä oppositioon. Luulisi ainakin että tällä hallituskaudella riittäisi vastustettavaa, joten toivottavasti myös SDP omaksuu aktiivisen ja omia ratkaisuja esittelevän oppositioroolin. 

Sillä nyt teillä demarit on totuuden paikka. Tätä huonommin ei enää saa mennä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

10/121 Neljäkymmentä vuotta

Huhtikuun yhdestoista 1984 Hyvinkään keskussairaalassa syntyi eräs Eeli Wördman, joka häviävän hetken ajan oli maailman nuorin ihminen. Nelj...