14.6.2014

Eeli selittää paitsiosäännön

Eeli hei, mä en tajua tota futiksen paitsiosääntöä. Voisitsä selittää sen mulle?

Tottakai Uolevi, selitän sen mielelläni. Paitsiosäännöllä tarkoitetaan sitä, että hyökkäävä joukkue ei saa ohittaa vastustajan puolustusta ilman palloa. Mikäli hyökkääjä ohittaa alimman puolustajan ilman palloa, hän on paitsiossa (englanniksi offside). Kaikki muu selostus on vain tarkennusta tähän sääntöön.

Puolustajan? Eiks siinä puhuta jostain toisiks alimmasta pelaajasta?

Tämä on jo tarkennus. Puolustus on pakko määritellä jotenkin ja jalkapallossa se tarkoittaa toisiksi alinta kentällä olevaa puolustavaa pelaajaa. Mukaan lukien maalivahti.

Ahaa. Aika vaikee määritelmä.

On se, ja siitä on ollut paljon porua.

Miks futiksessa sit aina puhutaan siitä syöttäjästä ja syötön lähettämisestä?

Jalkapallo on peli, jossa pallon kanssa on hankalaa kulkea 11 miehen puolustuslinjan läpi, siksi siinä syötellään palloa lähemmäs maalia oleville pelaajille. Ja kun on tämä sääntö puolustuksen ohittamisesta, on pitänyt keksiä jokin yksinkertainen selitys sille, milloin katsotaan pallon siirtyvän alemmalta hyökkäävältä pelaajalta puolustuslinjaa ohittavalle hyökkäävälle pelaajalle. Täksi hetkeksi katsotaan se syötön lähtöhetki, eli ennen kuin syöttö lähtee, ei saa hyökkäävä joukkue ohittaa (toiseksi)alinta puolustavan joukkueen pelaajaa.

Eiks toi oo ihan tyhmä sääntö? Mitäs jos se pallo pomppii jossain muualla, saaks se hyökkääjä sit ohittaa ne puolustajat?

Saa. Riippuu tietenkin tilanteesta, mutta mikäli hyökkäävä joukkue syöttää palloa jollekin muulle kuin omalle pelaajalle, niin silloin ei paitsiota pääse syntymään. Tällöinhän vastustaja saa pallon.

Eiks tota vois tehdä jotenkin fiksummin? Toi tuntuu kauheen hankalalta.

Voisi. Kentälle voisi merkitä esimerkiksi kaksi paitsioviivaa, joita hyökkäävät joukkueet eivät saa ohittaa ilman palloa.

Siis mä en nyt oikeesti tajuu. Mitä jos siinä juoksee kaks tyyppiä joista toinen ottaa sen pallon ja toinen ei ja se pallo kulkee niiden välistä ja se joka on sen linjan yli eka niin se ei otakkaan sitä palloa… (henki salpautuu)

Hengitä ihminen. Tämä on ihan helppoa. Mikäli toinen pelaaja on ylittänyt puolustuslinjan, muttei hän osallistu peliin, ei paitsiota synny. Paitsio syntyy vasta kun jompikumpi pelaajista ottaa pallon haltuun. Ellei sitten se pelaaja joka ei koske palloon, vaikuttaa jotenkin peliin omalla…

Odota, odota odota! Menään osissa. Ekaks: ottaa pallon haltuun? Häh?

Niin, koskee palloon.

Mitä jos se juoksee sen pallon perässä tai silleen yllä, eikä koske siihen?


Noo, tämä on juuri jalkapallon hienoutta. Silloin hän saattaa kuitenkin vaikuttaa peliin, esimerkiksi estämällä puolustavia pelaajia koskemasta palloon. Hän siis olisi paitsiossa vaikuttamalla peliin.

Eiks tänkin vois tehdä helpommin?

Voisi toki. Jalkapallo on pelivälineenä hankala, kun se on kuitenkin aika iso pallo ja pyörii itsekseen. Ongelma poistuisi lähes täysin jos peliväline olisi pienempi ja sitä pidettäisiin selkeämmin hallussa. Esimerkiksi mailoilla.

Okei, no sit viel siitä peliin vaikuttamisesta. Mitä se meinaa?

Periaatteessa kyse on siitä, ettei paitsioasemasta saisi tulla mitään etua hyökkäävälle joukkueelle. Tässä yritetään välttää tilanteet, jossa maali hylättäisiin vahingossa toisen ei-peliin-osallistuvan pelaajan huolimattomuuden johdosta.

Onks sellassia tilanteita?

Ei. Joukkueet käyttävät tätä sääntöä huijaamaan vastustajien puolustuslinjoja jatkuvasti.

Ai kui?

Noo, joukkueet pyrkivät jättämään yhden tai useamman pelaajan vastustajan puolustuslinjan taakse, toiveena, että puolustuslinja missaa jonkun hyökkäjistä, jättäen hänet vahingossa vapaaksi.

Eiks tonkin voisi hoitaa niillä viivoilla?


Voisi.

Miks sitä ei sit tehdä?

Se muuttaisi pelin luonnetta. Jalkapallossa alettaisiin tukkia keskialuetta ja vastustajan päästessä yli hyökkäysviivan, tulisi kaikista hyökkäyksistä hillittömiä juoksukilpailuja.

Eiks se just ois ihan tosi, tosi mielenkiintoista?

Olisi toki, mutta kuluttavaa myös. Jalkapallokenttää kannattaisi pienentää, jotta pelin nopea tempo pääsisi oikeuksiinsa, eivätkä pelaajat joutuisi juoksemaan satoja kilometrejä per ottelu. Sitä ravaamista ei jaksaisi yksikään pelaaja.

Riittäiskö kentän pienentäminen?

No pelaajia pitäisi myös ottaa pois, jotta
kuitenkin pelitilaa jäisi pienennetylle kentälle.

Ja sit se olis täydellistä?

Periaatteessa joo. Mutta ehkä vielä kannattaisi miettiä pelialustaa ja pelivälinettä. Pienellä nurmikentällä nopean mailalla pelattavan pallopelin pelaaminen saattaisi olla aikamoista miekkailua.

Mitä sä sit ehdotat?

Pelialustaksi voisi valita jonkin nopeutta korostavan pinnan, jolloin voisi poistaa vielä lisää pelaajia ja pienentää kenttää. Tällöin yksilötaito pääsisi oikeuksiinsa. Pelivälineeksi taas voisi valita jonkin kiinteän esineen, joka ei ole täytetty ilmalla. Tämä estäisi satunnaiset pomput ja pyörimiset.
 

Siis millanen alusta ja väline?

No alustaksi täydellinen voisi olla vaikkapa jää ja pelivälineeksi voisi sopia esimerkiksi 160-170 grammaa painava, vulkanoidusta kumista tehty kiekko.

Okei. Ymmärsinks mä oikein? Paitsiosääntö olis täydellinen, jos se määriteltäis viivoilla, pelissä jota pelattaisiin jääkentällä mailojen kanssa?

Aivan. Se täydellistäisi jalkapallon urheilulajina.
 (Aamuyöllä 14.6 Suomen aikaan Los Angeles Kings on lähellä voittaa historiansa toisen Stanley Cupin NHL:n loppuottelussa New York Rangersia vastaan. Tämän ottelusarjan päätyttyä lupaa blogisti siirtyä seuraamaan jalkapalloa.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

10/121 Neljäkymmentä vuotta

Huhtikuun yhdestoista 1984 Hyvinkään keskussairaalassa syntyi eräs Eeli Wördman, joka häviävän hetken ajan oli maailman nuorin ihminen. Nelj...